Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 23:02 - Докладът на ЕК: "Цветанов! Вратата!"На 26 страници 44 пъти се споменава организираната престъпност
Автор: ba6tata4 Категория: Политика   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Европейската комисия току що оповести своя мониторингов доклад, обхващащ напредъка в областта на правосъдието за последните 5 години. Отново организираната престъпност и корупцията са посочени като основен проблем за българското общество. В доклада от 26 страници словосъчетанието "организирана престъпност" се среща 44 пъти. 73 пъти се среща думата "корупция". За сравнение, в румънския доклад от 23 страници организирана престъпност се среща 1 (един) път., но за сметка на това "корупция" се появява 130 пъти.

В българския доклад само един път се говори за "политическа воля", което управляващите обикновено приемат като хвалба.

"В ключовите моменти българското правителство показа силна политическа воля за постигане на дълбока и трайна реформа. Предизвикателството сега е да се запълнят някои ключови стратегически пропуски и да се осигури ефективно прилагане.

Не е уточнено обаче кое правителство е проявило воля за последните 5 години.

Уникални с мафията си в целия ЕС...

"Организираната престъпност продължава да се описва от независимите наблюдатели като основно предизвикателство за държавата и обществото, като това виждане се споделя и от общественото мнение" - пише в доклада.  "Европол смята организираната престъпност в България за уникална в целия ЕС, доколкото тя упражнява значително влияние върху икономиката, което от своя страна води до влияние върху политическия процес и държавните институции."

Припомнени са и 150 поръчкови убийства, за които няма наказани.

Относно корупцията, Комисията отбелязва като най-слабо място финансовите разследвания. Принципът на западните детективи "Следвай парите", в България изглежда е табу : "Делата за корупция по високите етажи на властта обикновено засягат влиятелни обществени личности. Ето защо те са изпитание за способностите и независимостта на българската съдебна система. Тъй като корупцията и организираната престъпност често са свързани, задълбочените финансови разследвания са важна част от всяко разследване в тази област и са от особено значение за разкриването на връзки между организираната престъпност и политиката. Тези аспекти не са получили необходимото внимание в България."

Като цяло докладът е изключително критичен и опровергава хвалбите на властта, че се е справила с тежката организирана престъпност. Комисията тепърва очаква да види "убедителни резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията".

Тези критики рефлектират най-вече върху премиера и вътрешния министър Цветан Цветанов, а в по-малка степен и върху прокуратурата.

В добавка Цветанов получава звучен шамар за опитите му да осъществява натиск над съдебната власт.

"Независимостта на съдебната власт също бе поставена под въпрос, след като отделни съдии бяха пряко критикувани от политическите среди — в този контекст извършеното от ВСС уволнение на председателя на Съюза на съдиите в качеството му на съдия буди безпокойство. Вследствие на обвинения в упражняване на влияние и предубеденост по дела за организирани престъпни деяния, отправени от член на правителството, през февруари съдии от Софийски градски съд призоваха ВСС да защити независимостта на магистратите и да установи фактите по случая. Освен това съдията, срещу когото бяха отправени обвиненията, заведе дело за клевета. Впоследствие съдията бе уволнен в качеството си на съдия от ВСС на 12 юли поради забавяне на мотивите по съдебно дело. Това доведе до демонстрации и протести на няколко съдилища, включително на голям брой съдии от Върховния касационен съд."

Едва ли обаче Цветанов ще разбере, че посланието зад дипломатичните формулировки е да напусне и да хлопне вратата. Както отбеляза един коментатор във Фесйбук: "Дори дословно да пишеше "Цветанов да си ходи", той ще се огледа и ще каже "Аз да не съм единственият Цветанов в държавата?"

Следващият доклад за България ще е в края на 2013 г. От думите на говорителя на ЕК Марк Грей пред журналисти стана ясно още, че не се предвижда прекратяване на мониторинговият механизъм докато не се изпълнят заложените критерии за България и Румъния.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ba6tata4
Категория: Политика
Прочетен: 405510
Постинги: 89
Коментари: 194
Гласове: 204
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол