Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.04.2015 10:14 - ПРЕТОПЕНОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1296 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.04.2015 08:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И НАСЛЕДСТВОТО ОТ МИНАЛОТО


1960 - 1990 г.

http://golden.blog.bg/history/2011/02/25/arhivite-razkazvat.693701

Първите фалити на Българската държава и причината за тях

През времето на Тодор Живковото управление:
Людмила продаде истинското злато  на траките, взе милионите и се намери кой да я гътне.
После България фалира, Живков не можа да стабилизира икономиката и здаде багажа.
За втори път България фалира при правителството на Иван Костов.
Третия път БГ фалира по време на правителството на С.Станишев, четвъртия път - беше по времето на тройната коалиция под шапката на президента.
Сега при правителството, което постоянно променя своите министри, Б.Борисов и скрънзата Дянков, няма такава възможност България да фалира. Бюджета е свит, Дянков не дава пари за щяло и нещяло. Банките не фалират, а напротив - отчитат печалби.

     МЕДИИТЕ НЕ МЪЛЧАТ ЗА КОНТРАБАНДАТА С АНТИКИ
25.02.2011 14:21

Частните колекции от антики - конфискация или легализация
От Христо Христов

С обявяването на "кръстоносния поход" срещу иманярската мафия новият главен прокурор Борис Велчев хвърли камък в блато, което от години не е обезпокоявано от никого и незаконната търговия за милиони с част от националното културно богатство на страна се върти под носа и безразличието на държавата. Поводът за започналата проверка стана поредният обир на музей, този път този във Велико Търново. Дезертирането на държавните институции по проблема с опазването и съхраняването на културно-исторически паметници и ценности стигна толкова ниско, че набезите на организираната престъпност в този сектор станаха особено дръзки и вече се посяга и към съкровищата, изложени от държавата в не дотам добре охранявани музеи. ...

                ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА РАЗСЛЕДВАНЕТО

25.02.2011 14:20

Единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера” на радио "Дарик" навърши тази седмица 3 години. За крехката възраст от 3 години успяхме да ви представим 133 разследвания, обобщава колежката Богдана Лазарова.

През първата година на „Афера” ви разказахме за изчезналия архив на суперполицая Никола Гешев, за червения терор от 1944-1949 г., за тайните на партийния архив на БКП.
Обяснихме къде се пази архивът на бившата Държавна сигурност, който всъщност не е унищожен, показахме как се приватизира Българската търговско-промишлена палата с всичките й външнотърговски дейности.
Само в ефира на "Дарик" и в предаването “Афера” слушателите научиха кой и защо свали Иван Тодоров-Доктора от сцената, как се източват 200 млн. долара от Българския морски флот, какви фирми и имоти притежават братята Маргини в България и по света и колко милиона са изнесли зад граница. Разкрхме как "Софияленд" се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, колко всъщност са колекционерите в България, кой стои зад новата престъпна групировка “Монопола” и защо тя води нарковойна във Варна.

                     ПРОКЪЛНАТОТО СЪКРОВИЩЕ - БАСТЕТ.

25.02.2011 13:59

Групата сформирана под диктовката на дъщерята на Т.Живков, получава разрешение и техника и започва да копае, като се води по нарисувана на кожа карта, на която имало някакво изображение. След години в свой труд Мутафчиев ще нарече това изображение "ребусът" и ще го разшифрова като астрономически архитектурен план на гробница, създаден по подобие на конфигурацията, която заемат звездите от съзвездието Цефей. Месеци преди експедицията обаче никой не могъл да разшифрова свитъка кожа, за който предполагали, че е иманярска карта. Отчаяни отишли при Ванга и тя им разказала следната легенда:
"Много, много отдавна високи стройни хора с черни коси и маски на лицата дошли по вода от Египет. Има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя. На мястото има несметни богатства - злато, книги, оръжие - много! Има написана история и за миналото и за бъдещето на света. Нещата са закопани на шест места от роби, които били убити. Мястото е свещено."
Ванга посочила и къде се намира това светилище - до Малко Търново. В седловината Градище в Странджа планина, според легендите в една от камерите се намира гробница на богинята Бастет, жената-котка. Някои твърдят, че и сега нейно изображение може да се види в скалата над галериите. Един от запознатите е пенсионираният вече учител по история Янко Харбалиев, който навремето е водил проф. Велизар Велков, а по-късно и Александър Фол по местата с антични руини в района.


ВНИМАНИЕ - ОПАСНО! НЕ Е ПРОКОБА,НО Е ИЗВЕСТНА С

                                 ТАЙНСТВЕНИТЕ СМЪРТИ

Всички материали по еспедицията били заключени в сейфа на бившия шеф на Главно следствено управление ген. Леонид Кацамунски.
Първа жертва на прокобата стават войничетата, копали мистериозното съоръжение, което приличало едно към едно на тунела в Царичина. Те изхвърлили към повърхността тонове пръст, но не можели да работят повече от 15 минути. Ни в клин, ни в ръкав младите и здрави момчета получавали парези на крайниците, а бялото на очите им посинявало.
През фаталната 1981-ва се случват още много прокобни събития. Групата се връща в столицата, за да анализира находките, но точно преди да замине отново, дъщерята на Първия внезапно умира.
След кончината й екипът остава без покровител. За да могат да продължат разкопките, племенницата на Ванга, Красимира Стоянова се обръща за съдействие към тогавашния министър на минералните ресурси инж.Стамен Стаменов. Той им обещава хора и техника, за да стигнат до "кивота със скрижалите". На 26 август групата отново е в Малко Търново. Едва слезли от колата, към тях се затичал кметът на градеца: "Инж. Стаменов е починал!".

Иля Прокопов споменава, че е чул трагична история за търговец, чийто син умира в затвора заради съкровището на Сакар. А преди смъртта на "дамата с тюрбана" бившият шеф на служба "Културно наследство" Кръстю Мутафчиев сънувал страшен сън: от тялото му се вдига пара, а над него се вие орел. Той го приел като знак да спрат работата, ако искат да останат живи. (Хората от експедицията, открила гробницата на Тутанкамон, също разказвали, че сънували огромен орел над главите си, а после се разболявали от странна болест).
През същата година архитектът, разучил и трасирал терена за разкопките, катастрофира и няколко месеца е между живота и смъртта.
Инженер от София пък, който обиколил като турист Странджа, бил предупреден от граничарите да не се застоява много-много в района. "Който много се рови тук, умира!", казали му те.
Преди време специално за седмичника на народа Мутафчиев разкри, че проклятието на саркофага погубило и най-близкия му приятел - режисьора Стефан Харитонов, съпруг на известната актриса от Народния театър Жоржета Чакърова. Той го поканил да заснеме първия филм за загадъчното погребално съоръжение, без да подозира, че обрича приятеля си на мъчителна смърт. Няколко години по-късно Харитонов вдига температура 41 градуса, започва да бълнува и изпада в безсъзнание. Официалната диагноза е инсулт, но Кръстю Мутафчиев е категоричен, че режисьорът е станал жертва на "фараонската болест".

Материалните доказателства за същестуването на некропола били иззети от тайните служби и заключени в секретен сейф в бившето Главно следствено управление. За тях е знаел само генерал Леонид Кацамунски, братовчед на придворния зограф на Людмила Живкова Светлин Русев.
По свидетелства на бивши ДС служители чак до "нежната революция" обектът бил охраняван от спецвойски. Около него била вдигната и "жива ограда" от силно отровни пепелянки, отглеждани от узбеки, регистрирали фирми по 56 постановление в крайбрежната ивица от Созопол до Ахтопол. И ако случаен човек имал неблагоразумието да се опита да се провре през "съскащия" плет, влечугите веднага пускали в действие смъртоносния си език.


                ДОСИЕ НА ЕДНА СЕКРЕТНА ЕКСПЕДИЦИЯ

Цялата история започва през пролетта на 1981 г., когато секретна експедиция на Комитета за култура в състав от 5 човека е изпратена от тогашния шеф на Комитета Людмила Живкова да извърши разкопки в седлото под връх Градище (710 м), досами границата над Малко Търново. В състава на експедицията влизат:
- Кръстю Мутафчиев - ръководител на служба "Културно наследство" в Комитета за култура
- Красимира Стоянова - служител в Комитета за култура, племенница на баба Ванга (интересното е, че по-късно Красимира завършва египтология в НБУ)
- Иля Прокопов - ст. н. с. II степен, историк и нумизмат, по-късно директор на музея в Кюстендил и на Националния исторически музей (НИМ)
- Цеко Етрополски - вероятно става дума за журналиста Етрополски, завеждал бюрото на ЮПИ в София
- Георги Пантов - главен механик на Рудник "Странджа" (Не е е ясно дали това е петият основен член на експедицията, или има още един).
Датата е 10 април, според Кръстю Мутафчиев, но според Красимира Стоянова, датата е 5 май. Късно вечерта, при изгряването на лунен лъч върху скалата, над предполагаемото място на гробницата на Бастет като на голям екран (или като холографско изображение) се появява образ на двама мъже. Единият седи на нещо като трон, а другият е прав. Легендата гласи, че баба Ванга е казала, че там има скрит саркофаг, донесен преди хиляди години от хора. дошли по вода от Египет. Започват изкопни работи и на 20 юли внезапно и изключително загадъчно умира Людмила Живкова. Настъпват сериозни размествания и сътресения във висшия еталон на властта. Екипът на "дамата с тюрбана" изпада, меко казано, в немилост и през септември 1981 г. разкопките са прекратени. Какво точно намира експедицията никой и никога не казва ясно. Знае се, че са достигнали дълбочина 4 метра. През март следващата година се образува съдебен процес по обвинение в присвояване на държавна собственост, по който един от обвиняемите, заедно с бившия зам.-министър на външните работи и генерал от Първо главно управление (ПГУ) на ДС Живко Попов, е и Кръстю Мутафчиев. Осъден е на 15 години лишаване от свобода, от които осем прекарва в Пазарджишкия затвор. Над цялата история ляга тежкото клеймо "Строго секретно! Държавна тайна!" и онези от участниците, които не попадат в затвора, млъкват задълго.

Първа проговаря Красимира Стоянова през 1991 г. в книгата си за Ванга. Година по-късно започват да излизат една след друга дузина книжки на Кръстю Мутафчиев, като загадъчното съоръжение в пазвите на Странджа е главен герой в повечето от тях. Сравнителният анализ на публикациите на тези двама участници в експедицията показва, че и двамата премълчават изключително важни фрагменти от историята, като в същото време с малки отклонения упорито се придържат към една и съща версия. Като се има предвид, че целият екип на Людмила Живкова се е състоял от висши офицери от Първо главно управление на ДС (външното разузнаване), можем условно да приемем, че тази версия за разкопките е и версията на ПГУ (днес НРС). Междувременно беше пусната в активна употреба и друга версия, представена с подозрителна настойчивост в някои медии от хора, косвено съпричастни към експедицията. Тази версия с различни наюанси, общо взето, внушава следното: няма никакви мистерии, няма никакви "фараонски" погребения в Странджа, има древни рудници, от които още траките, а след тях и римляните, са вадили медна или желязна руда. А т.нар. гробница на Бастет под Градището е именно
такъв рудник. Толкова.



       Какво може да са търсили службите на такива места?Старинни антики или нещо по-сериозно?

  Юрий Венелин – големият учен, е резидент на руското имперско разузнаване за Балканите,разказва: Той е имал програма, хората, с които е работил, свещениците и учителите, всеки намерен документ, от някаква старина специално в този район, както разбира се цялата територия на България, е била прибирана (изземана). Манастирите са имали инструкции всяко старинно нещо, предмет, всеки артефакт, който е по-различен от днес, се е събирал, опаковал се е и предавал в съответните служби, в замяна на това, службите са им давали подаръци, църковни книги, одежди. Систематично, векове наред всичко по-специално, което се е показвало, е било  събирано и сортирано в сейфове.

Това е факт.

Има съмнения че, на мястото на гроба Бастет,са живяли или древните траки или цивилизацията Варна.

  Ако е цивилизацията Варна, къде тогава са живяли траките?
В енциклопедията пише:
Източна Тракия (на турски: Doğu Trakya, на гръцки: Ανατολική Θράκη, Анатолики траки) е част от Тракия, отговаряща приблизително на територията на Европейска Турция или турските вилаети Лозенград (Къркларели), Родосто (Текирдаг) и Одрин (Едирне), както и европейските части от вилаетите Истанбул и Чанаккале. Към Източна Тракия принадлежи и остров Имброс (Гьокчеада), част от турския вилает Чанаккале.
Като части от Източна Тракия се споменават и районите на Свиленград и Малко Търново, които остават в България съгласно Цариградския договор от 1913 г.
Понякога в българската историческа литература под Източна Тракия се разбира не цяла Европейска Турция, а Одринска Тракия - територията приблизително на запад от линията Мидия - Енос, която по Лондонския договор е отстъпена от Османската империя на България като член на Балканския съюз.

ОКУПАЦИЯТА НА РИМЛЯНИТЕ
През 2-ри  век преди Хр. започва експанзиятя на Римската република на балканите ,а Одриското царство скоро става римски съюзник.Одриската династия обаче се смесва със Сапейската ,друга съюзна на Рим династия,а в крайна сметка цар на одриското царство става Реметалк Първи.Той и наследниците му продължават съюза си с Рим до 45 година след Христа когато Одриското царство е обявено за Римска провинция Тракия.Следват 3 века римско владичество , а след разделянето на Римската империя на западна и източна ,териториятя на източна Тракия попада в източна  Римска  империя (Византия).Независимо от римско византийското владичество траките,  които са основно население на тази територия запазват етническото си самосъзнание чак до славянските нашествия през 6-7век.

През царуването на Симеон велики Източна Тракия   е присъединена към България,а по голямата част от населението  вече е с българско етническо самосъзнание.  По късно Източна Тракия "преживява" няколко отвоювания от Византия и България и пада под турско робство през 14 в.

Повече информация къде са живяли траките:

ОДРИНСКА ТРАКИЯ - http://dalida.blog.bg/history/2010/11/27/drevnata-istoriia-belomorska-trakiia.641403

Историята със съкровището на Бастет не е пълна. Никаква информация не е била изнасяна слез смъртта на Л.Живкова. Може би близката на Ванга разказва нещо в своята книга.

Иначе в района около М.Търново има и сега аномалии, магнитни облъчвания, чести мозъчни заболявания. Района там е малко по-особен. Пътят криволичи с опасни завои и пропасти. Там често са катастрофите, а шофьорите оцеляват на косъм.
 



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. dalida - УТОЧНЯВАНЕ
01.04.2015 10:21
Цялата статия представлява ИЗВАДКИ от коментари под исторически постинги в този сайт.

Извинете за правописните грешки, нямам време да ги редактирам сега!

Приятно четене и моля, ако ще коментирате нека коментарите ви са свързани със статията.

Благодаря!
цитирай
2. dalida - В България също има тракийско население,
02.04.2015 08:43
което живее и нарича себе си българин. Колко е с българско самосъзнание не се знае. Но в БГ има и други етноси, които също се водат българи. Не можем да се сърдим на историята че ни показва и "неприятните неща" от живота на народите.

Колкото до коментарите отразени като статия, това според мен все пак е нещо.Показва че човек може да мисли и разсъждава по дадена тема.

Нали точно това показва коментара? Личното мнение на всеки отделен индивид.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158367
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031